Empati – afgørende for en leder

januar 7th, 2018 Posted by Ledelse 0 thoughts on “Empati – afgørende for en leder”
Hvad betyder EMPATI for en leder?
Er det overhovedet muligt at være en god leder uden at være i besiddelse af en vis grad empati?
Jeg tror på at det er nødvendigt at have evnen til at sætte sig ind i andre menneskers sted – ofte beskrevet som empati – fordi det er medvirkende til at du kan mærke dine kolleger, og dermed skabe en anderledes form for tillid end hvis du ikke har empati. Dine omgivelser, medarbejdere, kolleger – kald det hvad du vil – kan MÆRKE om du er tilstede, de kan mærke om du har indfølingsevne, og det har betydning for at du kan rykke på dem.
Kan man så ikke opnå resultater uden empati. Åh jo, det kan man desværre. Jeg har set talrige eksempler på meget ambitiøse ledere, der ikke har empatiske evner, og de er ofte i stand til at frembringe resultater – kortvarigt. Det er meget ofte en type leder, som hopper fra tue til tue – og benytter sig af frygt-kortet, hvor det er den hierarkiske indplacering, der afgør om du har indflydelse. De kan opnå kortsigtede resultater, men har ofte en stribe af kedelige menneskeskæbner i deres kølvand. De er meget ofte koldblodige ledere, der ikke skaber en atmosfære af samarbejde. Men resultater kan der godt skabes. Resultaterne skabes bare ikke i en involverende atmosfære, og meget ofte er de baseret på en form for frygt i organisationen, der ikke stimulerer til at stille spørgsmål – eller til at være ærlig. Typisk så vil organisationer med en sådan ledelse også være præget af skjulte agendaer, udstillelse af fejl (nultolerance) og meget lang afstand fra ledelse til medarbejderen på gulvet.
Tror jeg så på at det er holdbart? NEJ – det er ikke en holdbar og langtidsvarende situation. Faktisk er dette et tegn på en organisation, som stille og roligt vil gå i stå – eller blive afhængig af en vis arbejdskultur, hvor medarbejdertilfredshed – og dermed medarbejderloyalitet – forsvinder.
Hvad kendetegner så den empatiske leder? Vel, der er visse kendetegn, som er åbenlyse. Der er vilje til at involvere folk, der er rum og plads til at stille spørgsmål. Der er oprigtige tiltag til at medarbejdergrupper får indflydelse – og der er først og fremmest højt til loftet i forhold til at finde en FÆLLES PRAKSIS fremadrettet.
Hvilken organisation arbejder du i? Og har du en empatisk leder – eller det modsatte?
Tags: , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *