Initiativ og ansvar

Har du tænkt over hvorfor ting tager tid at gennemføre på din arbejdsplads? Er det fordi mantraet: nogen må gøre noget! – dominerer på din arbejdsplads?

Jeg oplever en lang række arbejdspladser, hvor det er mantraet. Ledelsen må gøre noget – eller nogen må gøre noget, underforstået at jeg ikke selv skal tage et initiativ. Til gengæld oplever jeg også arbejdspladser, hvor tingene sker hurtigt og hvor medarbejderne aktivt er med til at skabe resultater hver eneste dag.

Så hvad er forskellen mellem arbejdspladser i den første kategori og i den sidste kategori?

En af de gennemgående ting, som adskiller de to typer af arbejdsplads er graden af involvering – og dermed engagementet hos den enkelte medarbejder. Meget ofte er det også forskellen mellem ordregivende ledelse og rammesættende ledelse, hvilket bliver så åbenlyst når der kigges på arbejdsglæden på den enkelte virksomhed. Jeg behøver ikke trætte dig mellem sammenhængen mellem stor arbejdsglæde og resultater i denne blog, men bare konstatere at der er en tæt sammenhæng mellem de to ting.

Så hvad kan der gøres for at udløse initiativ og dermed ændre adfærd i hele organisationen?

En af de ting, som påvirker initiativ er følelsen af ansvar. Følelsen af at have et personligt ansvar for at lykkes, og forstå netop sin rolle som et lille tandhjul i den store sammenhæng. Når vi som mennesker får en følelse af mening i det vi foretager os, føler vi får tildelt et ansvar for udviklingen og samtidig bliver involveret i det arbejde vi er ansat til – og ikke bare modtager ordrer. Så opstår der meget ofte sød musik, hvilket skaber resultater. Hvem vil ikke gerne arbejde på en arbejdsplads, hvor det er tilladt at tage initiativ, og hvor du ved hvad du må og ikke må. Og hvor der bliver sat pris på netop dine meninger, også selv om det ikke medfører at du får ret.

Jeg arbejder med at udløse en større grad af initiativ hos den enkelte deltager i et team. Det gør jeg gennem involvering af den enkelte deltager i teams sammen med andre deltagere i gruppen, hvor den enkelte får lyst til at bidrage med 100% og ikke bare kommer til bordet med 60-70% af sin samlede kapacitet. Jeg oplever at det hjælper, når manglende engagement og involvering bliver italesat DIREKTE – og ikke bare som en bebrejdende tone. Niveauet af ærlighed og tillid i en gruppe gør at de rette diskussioner kan tages, og engagementet dermed øges. Når det så er etableret, så kan det personlige ansvar komme tydeligere frem.

Giver det mening, eller tænker du på om det mon vil virke på din arbejdsplads?

Min erfaring gennem et meget kort konsulentliv er at det jeg altid har troet på og arbejdet med i mine “egne” organisationer i høj grad også virker på tværs af brancher, NGO’er, private og offentlige arbejdspladser. Det er ganske enkelt nogle fundamentale menneskelige dynamikker, der træder i kraft.

Er du nysgerrig, så følg med her på bloggen eller hos os i Visiobox Consulting på facebook.

Flere indlæg

Udvikling af dit lederskab

Hvad er din udviklingsproces? Hvis du tænker over hvilke perioder af dit liv, hvor du har gennemgået den største personlige udvikling, så er der som regel altid en række ressourcepersoner

Læs Mere »